joi, 13 februarie 2014

Lilith – Genitrix Daemonum (Lucrare de disertatie)

O legendă, un mit, o viziune ce poate lua forme nebănuite. După cum poate vă amintiți, lucrarea mea de licență “Viață și moarte - manifest”, a fost un omagiu despre ciclul reîncarnării, frumusețea și complexitatea universului, perfecțiunea întregului, viața, care nu poate exista fără de moarte. Totodată, manifestarea demonilor interiori, îmbrățișarea acestora, iar într-un fine cucerirea lor, eliberarea supremă a iluminării. Am ales să reprezint lucrarea de licență prin fotografia nud feminin, care îmglobează fragilitatea, sensibilitatea, suferința, dar și o voință și putere extraordinară de a învinge. Pentru a îngloba contrastul dintre viață și moarte am folosit diferite cranii de animale în compoziții cât mai reprezentative.



“Pe lângă ceea ce îți pot face oamenii, moartea este incomparabil, mai blândă.” Gabriel Petru Baetan
Aș dori să încep prin interpretarea acestui citat. Lucruri adevărate sunt grăite în el. Unii oameni sunt buni, alți oameni sunt răi, însă, indiferent de ce există la suprafață, cu toții avem în lăuntrul nostru sămânță divină care prezintă o stare de calm, liniște și prezență. Bunul și răul s-au desprins de divinitate, s-au desprins din ea, sunt de sine stătătoare, două stări care ne leagă de această lume a viciilor, a vieții în sine, care nu ne lasă să conștientizăm valoarea pe care o avem și nu ne permite să vedem mai departe de propriul mental.

Cunoașterea de sine, singurul process real prin care omul poate ajunge la desăvârșire, nu poate fi decât acela prin care își descoperă propriul universe interior. Oricâtă energie ar consuma omul în cercetarea lumii exterioare, nu va descoperi niciodată acel secret sau elixir care să îl conducă la transformarea într-o ființă completă, împăcată, desăvârșită. Singura metodă viabilă rămâne cercetarea propriului interior, acolo unde se află răspunsurile la toate întrebările lui, unde se află atât cauza supremă cât și soluția la problemele pe care le are. Astfel, pentru cei care doresc cu adevărat dezvoltarea spirituală, calea este aceeași: cercetarea și descoperirea universului lăuntric. Pentru a realize aceasta, condiția de bază este sinceritatea cu tine însuți, sau măcar dorința de a fi sincer cu tine.

Încă de la naștere, avem o multitudine de stări cărora suntem supuși până când căpătăm simțul propiei alegeri și responsabilități. Atunci ajungem să categorisim aceste sări și lucruri și să le definim ca bune sau rele. Dar oare cum de unii ajung să fie prea buni iar alții atât de răi? Datorită traumelor și experiențelor de viață cu siguranță.
Ying și Yang, nu pot exista una fără cealaltă, la fel ca lumina fără întuneric sau orice alte două lucruri care sunt opuse. Dar oare de unde provin ele? Cel mai probabil, aceste două stări au fost create cu primii oameni. Dar să vedem ce ne arată istoria, religia, idealiștii. 

După teoria provenienței omului din Adam și Eva, eu personal nu aș putea spune că atunci ar fi apărut răul, doar este menționat că au trăit fericiți până la bătrânețe, ca-n basme. Dar, căutând puțin mai în-detaliat, am desoperit o legendă care scoate la suprafață un alt fel de adevăr. Și anume, acela cum că nu Eva ar fi fost prima femeie creată, ci Lilith.
Căutarea de sine m-a motivat în primul rând să aștern aceste gânduri și să cercetez din punct de vedere vizual prin fotografie o transpunere a eului interior, a egoului,a demonilor interiori, îmbrățișarea acestora, transformarea, metamorfoza unei personae buna într-o persoană plină de dorința răzbunării.

Prin această lucrare am ales să o reprezint pe Lilith, prima femeie, mamă a demonilor, zeiță a morții. M-a surprins povestea acesteia, deoarece seamănă mult cu felul în care au fost tratate femeile cândva, dar într-o mică măsură cum sunt tratate și în zilele noastre.
Se spune că Lilith ar fi fost prima femeie creată de Dumnezeu. Prima femeie, creată din tărână, asemeni lui Adam, deci erau egali. Au fost creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. . Se spune că Lilith și Adam se iubeau foarte mult, dar când făceau dragoste, Lilith nu dorea să stea pe jos, cerând egalitate între sexe, intrând în conflict cu Adam. Astfel, Adam dorea ca Lilith să I se ofere doar pe placul său, iau Lilith a fugit din Rai. Astfel, Lilith a ajuns să fie femeia lui Satan, mamă a demonilor. Dumnezeu a trimis îngerii după ea și a amenințat-o că-I va omorâ 100 din copiii de demoni dacă nu se va întoarce la Adam. Aceasta a refuzat considerându-se murdară și fiindu-I teamă că Adam n-o va accepta. Astfel, Dumnezeu i-a omorât copiii și a creat-o pe Eva, femeia care să-I fie supusă lui Adam(creată din propria lui coastă). Pentru a se răzbuna pe Dumnezeu(pentru că i-a omorât odraslele) și pe Adam, Lilith a trimis șarpele să-I  ademenească, astfel reușind să aducă moartea peste omenire.  Conceptul de inegalitate de gen îl mai găsim present chiar și în zilele noastre, în gândirea unora.

Egalitatea între sexe. Se spune că Dumnezeu ne iubește pe toți la fel, căci toți am fi copiii săi, însă oamenii nu se pot iubi astfel. Întotdeauna trebuie să existe unul din doi care să conducă, să aibă putere mai mare, să domine, să controleze. De multe ori egalitatea este considerată ca fiind înjosire pentru bărbat. Nu pot înțelege însă acest concept. Cu cât ești mai deschis, cu atât ești mai liber, mai fericit, mai înțelegător. Mentalul este cel care dictează acest lucru. Egoul este cel care ne distruge umanitatea, care ne controlează ființa divină.

Am încercat să conturez această idee prin intermediul fotografiei, am încercat să redau un mit, să îi dau viață prin fotografie. În lucrările acestea veți putea vedea o versiune a unei Lilith moderne, cu părul negru, cu tatuaje reprezentând cranii, bebelusi, insecte, bucati din universe, stand la gura unei grote, înconjurată de diferite cranii de animale. Totodată, veți putea fi martorii unor scene de înbrățișare a maleficului, de controlare a acestuia (momentul în care Lilith dorește să se răzbune pe Adam și Eva trimițând șarpele să îi ademenească să mănânce din pomul vieții sau pomul cunoașterii), și momentul de final, acela când Lilith se bucură de victoria ei, de moartea adusă lui Adam și Eva și a întregii omeniri.

Am mai găsit reprezentări ale lui Lilith în picture lui John Collier dar și în sculpturile civitizației babiloniene. După cercetările mele, în fotografie  am gasit o astfel de reprezentare la fotograful Jingna Zhang.

Am încercat prin aceste fotografii să o aduc la viață pe Lilith, să o prezint într-un mod cât mai simplu și mai direct. Pentru acest lucru am folosit tehnica fotografiei digitale și postprocesarea în photoshop. Postprocesare a fost necesară doar în cantități minime, pentru a scoate în evidență măiestria personajului și tatuajele acesteia. Noutatea pe care am adus-o este aceea a viziunii lui Lilith. Am ales personajul cu mare grijă, să se potrivească acestei teme, am ales peisajul și locația într-o manieră în care profanul devine real. Ședința foto în sine a avut loc la gura unei peșteri din Vadul Crișului, durând aproximativ 5 ore. Am avut nevoie, pe lângă model, de 2 asistenți și de un make-up artist pentru a realiza această ședință foto.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu